Opmærksomhedspunkter

Valby Bydelsplan

Opmærksom-hedspunkter

Fotograf
Benjamin Friis

Valby Lokaludvalg følger løbende byudviklingen og ud over bydelsplanens udvalgte indsatsområder og projekter, vil vi i de kommende fire år også have fokus på to kendte projekter: København Syd Station (tidligere Ny Ellebjerg Station) og Rytterskolen. Vi vil også fortsat arbejde for en ny indretning af Skolegade som bindeled mellem Valby Station, Spinderiet og Valby Langgade. 

København Syd Station 

København Syd Station er det trafikale centrum for de nye kvarterer i den sydlige del af Valby, og det forventes, at stationen bliver den tredje mest trafikerede i Danmark. Efter mange år med bygning af selve transportinfrastrukturen resterer nu arbejdet med at give stationen en mere permanent og funktionel form. Dette arbejde har to hovedmål, som Valby Lokaludvalg vil arbejde for at sikre:

  1. DET SKAL VÆRE LET AT KOMME TIL, FRA OG RUNDT PÅ STATIONEN: 

    Stationen skal være lettilgængelig for bløde trafikanter fra alle sider. Ikke blot fra Carl Jacobsens Vej , de nye bygninger ved Strømmen og Følager, men tillige ad en rampe fra Gammel Køge Landevej, fra Idrætsparken via Pile- og Ellestykket og via stiforbindelser fra Sjælør station videre langs banen under Gammel Køge Landevej til Grønttorvet.

    Alle spor over jorden bør så vidt muligt være tilgængelige med (handicap) elscooter, barnevogn og trukken cykel uden brug af elevator. Der skal endvidere skabes en cykelforbindelse fra forpladsen ved Carl Jacobsens vej til Følager. Stationen skal indrettes, så passagererne intuitivt finder til rette perron.

  2. STATIONEN SKAL VÆRE ET NATURLIGT OG TRYGT KNUDEPUNKT FOR LIVET I DET SYDLIGE VALBY:

    Stationsområdet skal indrettes, så det er og føles trygt at færdes på alle tider af døgnet.  Stationen skal gå i dialog med de omkringliggende bevarede industribygninger og have kunst og indretning, der skaber glæde for de mange daglige passagerer. 

    Byggeriet ved Strømmen og stationen i sig selv skal have funktioner og indretning, så det bliver et sted, hvor man har anledning og lyst til at tage ophold, hvad end det er for at købe varer og serviceydelser, drikke kaffe eller nyde solen.

Rytterskolen 

I 2026 flytter Valby Bibliotek ifølge Københavns Kommunes tidsplan til Toftegårds Plads som en del af helhedsplanen for pladsen. Dermed vil Valbys ældste bygning, den gamle Rytterskole, blive ledig til ny kommunal anvendelse. Bygningens centrale placering ved Valby Station, Tingstedet og Spinderiet gør den af væsentlig arkitektonisk og historisk betydning for Valbys identitet. 

Bygningen, som husede Rytterskolen, er bevaret siden Frederik 4’s opførelse i 1721, og siden lagt sammen med Prinsessens hus. Man kan stadigvæk læse teksten på den originale sandstenstavle, hvor bygningen dedikeres til: ”bygger skoler op, de Fattige til Gavn”. Vi vil arbejde for, at Valbys borgere bliver inddraget i den fremtidige anvendelse af bygningerne og at formålet kan forenes med fortsat offentlig adgang til lokalerne. Det er desuden et ønske fra lokale borgere, at pladsen foran Rytterskolen fortsat er et sted, hvor man kan sidde på bænken foran den gamle bygning og spise is i solen. Bygningens charme og placering gør den til et sted, som har stor lokal betydning.

Vi ønsker en borgerinddragelsesproces, hvor der indsamles holdninger og ideer fra borgerne og skabes en reel inddragelse i de politiske og forvaltningsmæssige overvejelser og beslutninger.

Skolegade som bylivsgade 

I Bydelsplan 2017 havde vi et mål om en ”renovering af Skolegade til en bylivsgade med en sammenhængende belægning fra Spinderiet til Valby Langgade”. En bylivsgade er en gå- eller sivegade, hvor trafik sker på fodgængernes præmisser. 

Skolegade kunne på den måde forbinde det gamle Valbys historie som en landsby med tingsted, gadekær og bytorv med det moderne byliv med cafeer, specialbutikker og handelsliv i hver sin ende af gaden på Valby Langgade og i Spinderiet og dermed fastholde og udvikle området som et attraktivt og centralt byrum.

Pandemi og inflation har givet udfordringer for handelslivet og en del butikker står tomme på Valby Langgade for tiden. Projektet er altså fortsat aktuelt, også som en del af fredeliggørelsen af trafikken i Gl. Valbys centrale områder. I dialogen med nogle af gadens beboere under Valby Kulturdage 2022 kom det dog frem, at der er meget forskellige ønsker og behov knyttet til området. Vi vil derfor afdække disse nærmere i en bredere dialog med områdets beboere og erhvervsdrivende, før projektet defineres endeligt og eventuelt kan medtages i bydelsplanen i et af de kommende år.