Radon
Radon i din bolig?
Har du kræftfremkaldende radon i din bolig?
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, der dannes ved henfald af radium, som findes overalt i jorden under os.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er gasarten den hyppigste årsag til lungekræft efter rygning.
På siden her har vi med hjælp fra Mathias Minh Nguyen samlet en række informationer om radon, hvordan du måler den i din bolig, og hvad du kan gøre for at undgå for høje koncentrationer i dit hjem.
Hvor findes radon?
Radon er mest udbredt i det østlige Danmark, hvor jorden indeholder større koncentrationer af moræneler, morænegrus og smeltevandsgrus. Disse jordtyper findes også i resten af landet, men dog i mindre mængder.
Større mængder af disse jordtyper er med til at forøge koncentrationen af radon, der cirkulerer rundt i boligen.
Gasarten findes i de fleste typer af boliger. Dog er det mere udbredt i boliger i et plan. Radon kommer nemlig ind via små sprækker og revner, der har kontakt med undergrunden.
Derfor er det ofte gennem kælderen eller andre rum, hvor undergrunden har direkte kontakt med boligen, at der er størst risiko. Radon kan stige op de mindste steder, og forårsage problemer med gasarten. Helt nøjagtigt drejer det sig om en revne på 0,5 mm, før gasarten kan komme igennem.
Bor du i lejlighed, eller en bolig i flere plan, vil du opleve, at koncentrationen af radon er mindre. Indholdet af radon afhænger af:
- Hvor meget radon, der er i undergrunden under huset
- Om fundamentet er tæt
- Om der er en god udluftning
Er radon sundhedsfarligt?
Radon er som sagt en gasart, som stiger op gennem undergrunden.
Nogle områder er mere udsatte grundet undergrundens indhold af bestemte typer ler og grus. Gasarten stiger op gennem boligen og cirkulerer rundt i boligen. Personer i boligen indånder radon gennem mund og næsen, hvorefter det ryger direkte ned i lungerne.
Gasarten arbejder sig ud til lungerne, og kan gøre skade på væv, som kan medføre kræft.
Radon fungerer ligesom cigaretter, og det anslås af Sundhedsstyrelsen, at ca. 300 mennesker dør årligt som følge af radon i Danmark.
Sådan forhindrer du radon i din bolig
Sådan forhindrer du radon i din bolig
Vis alle
Luft ud
Luft ud jævnligt. Det mindsker den radon, som befinder sig i boligen.
Et alternativ til løbende udluftning i boligen er ventilation. Hvis boligen er udstyret med et godt og sundt ventilationssystem, kan det hjælpe på radonniveauet.
Luk sprækker og revner
Luk alle sprækker og revner, som måtte være i boligen.
Det er ekstra vigtigt at have fokus på rum, der er i direkte kontakt med undergrunden. Det gælder alle former for revner og sprækker, som overstiger 0,5 mm. Det kan også være steder, hvor rør i boligen er ført gennem gulv og loft.
Slutteligt skal du også have fokus på væggene, da radon også kan komme ind der.
Etabler radon-sug
Hvis radonniveauet er højt i boligen, findes der heldigvis en løsning: Radonsug under boligen kan afhjælpe på niveauet af radon. Det udligner trykket mellem undergrunden og boligen.
Prisen for et radonsug ligger fra 10.000 kr. og op efter.
Mål radonniveauet i din bolig
Du kan nemt og simpelt købe en radonmåler til at måle koncentrationen af radon i din husstand.
Radonmåleren hjælper dig med at måle radon i husstanden. Den vil fortælle dig, om der overhovedet er radon, og hvor meget radon der forekommer. Det er blot vigtigt at du undersøger hvilken måler du skal købe, og hvordan forløbet efterfølgende bliver.
Radonmålinger i Valby
I 2015 foretog vores miljøgruppe i samarbejde med Økologisk Råd radonmålinger i 22 forskellige huse i Valby.
Konklusionen var: “Nedre grænseværdi (100 Bq/m3) overskrides i 70 % af husene. Øvre grænseværdi (200 Bq/m3) overskrides i 35 % af husene. De største overskridelser ses typisk i sove- og børneværelser”
Vil du vide mere?
Sider som forklarer tilstandsrapporten, samt oplysninger om radon i tilstandsrapporten:
https://bomae.dk/koeberraadgivning/byggesagkyndig/