Forslag om Valby Grønne Rytterskole fremhævet i Valby Idéfestival 2024

Ud af de i alt 22 forslag som blev indleveret til Valby Idéfestival, skilte tre sig ud. Fælles for dem er fokus på aktive og positive fællesskaber og grøn omstilling.

Ud af de 22 ideer, som Valby Idéfestival lørdag 5. oktober 2024 kunne præsentere i Valby Kulturhus, var der et, der både vandt juryens hjerter og Publikumsprisen. Projektet har overskriften Valby Grønne Rytterskole. 

Ophavsmændene m/k var Begitta Blahaut i samarbejde med Lene Larsen og Tom Schmidt. Trioen havde mødt hinanden i forbindelse med festivalens Kickoff den 11. september og havde fundet sammen om at komme med et forslag til, hvad Prinsessens Hus og Rytterskolen kan bruges til, når biblioteket om et par år flytter ud.

Et åbent hus for børn, unge, voksne og ældre  

Forslaget går i al sin enkelthed ud på at udvikle et åbent hus for børn, unge, voksne og ældre, hvor fokus er på mangfoldighed og åbenhed.

”Det er vigtigt at bevare Rytterskolen og Prinsessens Hus som et åbent hus, hvor Valbys borgere kan mødes. Med over 66.000 borgere i Valby, er ét enkelt samlingssted, Valby Kulturhus på Toftegårds Plads, ikke nok til at servicere hele bydelen. Dertil kommer, at huset er beliggende helt centralt i det gamle Valby, et sted, hvor folk i forvejen mødes og nyder at opholde sig. Huset har en passende størrelse til at være rammen for en lang række aktiviteter,” lyder det i forslaget 

Forslagsstillerne forestiller sig, at Valbys Grønne Rytterskole skal drives af en frivillig forening med en bestyrelse, der består af repræsentanter fra de forskellige foreninger og brugere af huset. Københavns Kommune skal fortsat stå som ejer.

To øvrige forslag blev præmieret 

Juryen, bestående af seks Valby ildsjæle, der bredt repræsenterede Valby, fremhævede også to andre forslag, nemlig ”Et folkehus” og ”Center for grøn omstilling”.

Forslaget ”Et folkehus” var stærkt inspireret af Folkethuset Absalon, og har modtaget input fra Lennart Lajboschitz, manden bag Absalon. Forslagsstiller Bo Bertelsen fremlægger i forslaget en klar økonomisk model, hvor en selvejende institution indgår lejeaftale tale med kommunen. Som i Folkehuset Absalon skal driften sikres ved, at brugerne betaler en lille entre for de aktiviteter, som de deltager i. Fællesspisning skal også være en del af et eventuelt kommende Folkehus i Valby. Modellen indtænker deltidsansatte og frivillige samt arbejdskraft stillet til rådighed af den socioøkonomiske virksomhed GLAD, som allerede har stillet sig positiv.

Janne Rasmussen, som er kvinden bag forslaget ”Center for grøn omstilling”, ser gerne, at bygningerne i Annexstræde 2 anvendes til aktiviteter, der kan hjælpe borgerne med at finde praktiske muligheder for at bidrage til den grønne omstilling. Forslagsstilleren indtænker aktiviteter for blandt andet børn, for kommunale kampagner og grønne nabofællesskaber og havefællesskaber. Pladsen foran bygningen kan i forslaget anvendes til demonstration af beplantning og dyrkningsforsøg og undervisning i dyrkningskultur. Janne Rasmussen foreslår, at en forening står for driften.

Vi er meget glade for at have modtaget hele 22 forslag til fremtidens brug af Rytterskolen og Prinsessens Hus. Det vidner om et stort engagement i at fastholde bygningerne som et samlingspunkt i Valby. Sammen med Valby Lokaludvalg og Valby Lokalarkiv vil By og Land Valby nu arbejde videre med ideen og forsøge at påvirke Københavns Kommune positivt til at lytte til ideerne og ønskerne fra borgerne i Valby. Vi har på Idéfestivalen fået navne på en lang række borgere, som ønsker at blive en del af processen – og vi har plads til flere. Alle interesserede er velkomne til at skrive til mig på valby@byogland.dk.
Jens Aaberg
Arkitekt og formand for By og Land Valby

Arrangørerne af Valby Idéfestival 2024 arbejder på at gennemføre en opfølgende workshop i nær fremtid. De vil informere om det på deres respektive hjemmesider og på de sociale medier.

Om Valby Idefestival

Valby Idéfestival 2024 blev afviklet lørdag den 5. oktober kl. 14-16 i teatersalen i Valby Kulturhus. Cirka 40 personer deltog i det åbne arrangement. Bag festivalen stod Valby Lokaludvalg, By og Land Valby samt Valby Lokalhistoriske Selskab og Arkiv. Festivalen var økonomisk støttet af Realdanias pulje Samlingsskraft, som administreres af By og Land Danmark. Spinderiet havde også givet økonomisk støtte, så alle deltagere kunne modtage et flot diplom for indsatsen.

Initiativtager til festivalen var arkitekt Jens Aaberg, formand for By og Land Valby.