Klimasamtale: Den svære vej mod GRØN

Kom til klimasamtale den 19. november i Valby Kulturhus og hør tre fagprofessionelle komme med hvert deres bud på forklaringer på, hvorfor det er så svært at omstille sig til en mere bæredygtig livsstil - og hvordan vi kan komme videre.

Kan vi finde vej til en mere bæredygtig livsstil ved at få dybere indsigt i de kriser, vi står i? Eller handler det om at forstå både os selv og "den menneskelige faktor" bedre? 

Da coronakrisen rasede, var vi i stand til at ændre vores livsstil radikalt på meget kort tid. Hvorfor lykkes det ikke, når det gælder klimakrisen? Det spørgsmål sætter Valby Bibliotek og vores miljøgruppe sammen til debat til klimasamtale den 19. november kl. 16.30-18.30 i Valby Kulturhus. 

Hvad holder os tilbage fra at gøre mere? 

Vi befinder os midt i en polykrise, hvor flere forskellige kriser griber ind i og er afhængige af hinanden. For eksempel forværres biodiversitetskrisen af klimakrisen, som også udløser væbnede konflikter og store flygtningestrømme. Hertil kommer, at vi bruger fire gange flere ressourcer, end Jorden kan nå at genskabe på et år. Alle disse kriser har det tilfælles, at de er menneskeskabte. Derfor er de også nødt til at blive løst af mennesker. 

Men det er svært. Mange af os vil gerne gøre meget mere, men noget holder os tilbage. Skyldes det, at det bæredygtige liv ofte kobles med afkald på mange af de ting, vi er kommet til at holde af - fra flyture og bøffer til billigt tøj og store boliger? Er det samfundsstrukturerne? Eller kan vi bare ikke forestille os, at det grønne liv har tilstrækkeligt godt at byde på? 

Vær med, når vi allierer os med tre forskellige tilgange til vores reaktioner på krisen, og graver adskillige spadestik dybere for at forstå situationen, og hvad der er på spil. Vi bliver klogere på polykrisen og ‘den menneskelige faktor’, biologiske faktorer og de individuelle barrierer. Og sammen reflekterer vi over udfordringer og dilemmaer. 

Talk med inddragelse af publikum 

Arrangementet skabes i samspil mellem panel og publikum. Den traditionelle ‘talk’ brydes, når publikums oplevede udfordringer og dilemmaer i forhold til at gå den grønne vej - fra hverdagen og arbejdslivet - inddrages. Vi ser nærmere på, hvordan vi hver for sig og i fællesskab kan finde motivationen til at leve mere bæredygtigt. 

Du kommer til at møde 

  • Solveg Roepstorff, klimapsykolog, forfatter til bogen “Klimapsykologi”
  • Simon Elsborg Nygaard, Ph.d. i bæredygtig trivsel og selvstændig bæredygtighedspsykolog, forfatter til bogen “Bæredygtig Business”
  • Frederikke Oldin, sprogpsykolog, undersøger kulturelle fremtids- og bæredygtighedsforestillinger i Gentænk
  • Maja Plesner, journalist og moderator

Er der særlige spørgsmål, du har gået og funderet over, får du her muligheden for at dele dem og sammen med andre forsøge at finde svar.

Der bydes på vegetariske sandwiches og koldt og varmt at drikke.

Begivenheden er inspireret af et tema om "det gode grønne liv" i Danmarks Naturfredningsforenings medlemsblad, Natur og Miljø, skrevet af journalist Maja Plesner. Maja vil være moderator. 

Temaet sætter spot på, hvad der skal til, for at vi kan leve mere bæredygtige liv, hvorfor det kan føles så svært, og hvordan nogle faktisk lykkes med at gøre det. Panelets eksperter, der alle blev interviewet til temaet, vil med deres forskellige tilgange uddybe og videreføre samtalen.

 

Om Klimasamtaler

#klimasamtaler vil holde den lokale samtale i gang, så vi i fællesskab bliver klogere på, hvad vi kan gøre for klimaet og bæredygtigheden.

Det er et samarbejde mellem Valby Lokaludvalgs Miljøgruppe og Valby Bibliotek.

Der blev afholdt to arrangementer i 2023, to i 2024 og flere er på vej.