Øget fortætning i ny kommuneplan lægger pres på byens grønne områder
Forslaget til Kommuneplan 2024 sætter rammerne og retningslinjerne for hovedstadens udvikling de næste 12 år og bygger videre på visionen fra Kommuneplanstrategi 2023 for Københavns fysiske udvikling; ”Fremtidens klimavenlige hovedstad” med særligt fokus på disse fem temaer:
- Hovedstadens byudvikling og mobilitet
- Boliger og sammenhængende by
- En by med erhverv og studiemiljø
- En sund klimaby med plads til natur, kultur og fritid
- Udvikling med respekt for byens sjæl
Forslaget er i offentlig høring til og med den 24. oktober. Læs mere om kommuneplanen her:
Vi behandlede vores høringssvar på seneste møde i lokaludvalget den 8. oktober. Høringssvaret er udformet på grundlag af lokaludvalgets drøftelser, en inddragelse af borgerne gennem vores borgerpanel og på et åbent borgermøde d. 24. september 2024 med ca. 50 deltagere
Høringssvar på Kommuneplan 2024: Fremtidens Klimavenlige Hovedstad
Vores kommentarer fordeler sig over syv emner, som er opsummeret her:
Fortætning er en udfordring for bæredygtig byudvikling
Valby har i de seneste år gennemgået en markant udvikling med massiv fortætning, og denne tendens ser ud til at fortsætte med den nye kommuneplan. Mange områder i bydelen har allerede oplevet en voldsom stigning i bebyggelsesprocenterne, hvor nye projekter ofte går langt over det, der historisk har været normen.
Hvor Grønttorvet blev udviklet med en bebyggelsesprocent på omkring 150, opererer flere nye lokalplansforslag med procenter helt op til 185, og i visse tilfælde helt op til 241.
Denne markante øgning i tæthed gør det vanskeligt at sikre et godt bymiljø med nok plads til grønne områder, og det udfordrer både byens æstetik og livskvalitet.
Fortætningen begrundes med stationsnærhed, men da Valby har hele 11 stationer, betyder det, at næsten ingen områder i bydelen undslipper kravet om høj bebyggelsesgrad. Denne fokus på fortætning, som prioriteres højere end hensyn til bæredygtighed og bymiljø, risikerer at undergrave de grønne kvaliteter, som beboerne i bydelen værdsætter højt.
Vi stiller også spørgsmålstegn ved, om de miljømæssige konsekvenser ved fortætning – herunder CO2-udledningen fra nybyggeri – overhovedet er medtaget i de bæredygtighedsregnskaber, der ligger til grund for kommuneplanen.
Boligmanglen kan ikke kun kan løses ved fortsat at bygge i København - og hvorfor skulle det være mere attraktivt at bo tæt pakket ved Vigerslev Allé eller på Lynetteholmen fremfor i omegnskommuner, hvis grønne områder og byliv blev udviklet bedre?
Grønne områder under pres
Vi er stærkt bekymrede for den negative effekt, som fortætning af villaområder vil have på byens grønne områder. Villaområder fungerer som grønne lunger i København, men opførelsen af dobbelthuse, som vil blive tilladt ved at se bort fra villaservitutter, kan føre til afgrønning og større udnyttelse af grundenes areal til byggeri og parkering, fremfor grønne haver.
Dette kan forringe biodiversiteten, CO2-optagelsen og bynaturen, samt skabe flere hårdtbelagte overflader, som ikke bidrager til regnvandshåndtering.
Mange villaområder i København er ikke er omfattet af en lokalplan, og fortætning uden lokalplanlægning vil føre til en uforudsigelig udvikling og risiko for forringelse af æstetiske og naturmæssige værdier.
Vi opfordrer Borgerrepræsentationen til at tage dette alvorligt og sikre, at der udarbejdes lokalplaner for villaområderne, der beskytter de grønne områder og begrænser overdreven fortætning.
Mobilitet og trafik
Vi ser positivt på forbedringer af kollektiv transport og cykelstinettet. Vi opfordrer dog til at overveje alternative transportformer, såsom elbiler og busser i eget tracé, som alternativer til metro og letbaner.
Lokalt glæder vi os over at en cykelforbindelse fra Valby bymidte via en bro over jernbanen til Grønttorvet, Folehaven og Valby er nævnt, idet det er flagskibsprojektet i Valby Bydelsplan. Valby Idrætspark og stiforbindelsen er nævnt i afsnittet om sammenhængende by. Det vil være et stort fremskridt for Københavns grønne infrastruktur, hvis cyklister kan køre hurtigt og sikkert fra ydre Østerbro frem til faciliteterne i Valby Idrætspark og naturværdierne i Valbyparken.
Kultur og fritid overset
Vi er skuffede over den begrænsede omtale af kultur og fritid i kommuneplanen. Her savner vi, at der udarbejdes en strategi og en kreativ økonomisk nytænkning for den kulturelle udvikling i København. Tilsvarende er der stort behov for udvikling af idrætsfaciliteter, herunder en fornyelse af Valby Idrætspark.
Bevarelse af lokale bycentre
Vi opfordrer til, at kommuneplanen aktivt arbejder for at fastholde og udvikle forretningsdrift i lokale bycentre som Valby Langgade, i stedet for at sprede detailhandlen ud over hele byen. Dette er vigtigt for at bevare bydelens identitet og aktive bymidte.
Børneinstitutioner og børnetal
Der bygges mange ungdomsboliger og dyre private udlejningsboliger, hvilket har skubbet børnefamilier ud af byen. Dette fører nu til nedskæringer på daginstitutionsområdet på grund af faldende børnetal.
Energiproduktion
Lokaludvalget opfordrer til, at København selv producerer mere grøn energi frem for at være afhængig af energikilder fra solcellemarker uden for byen.
Resultat af undersøgelse i borgerpanelet om Kommuneplan 2024
I forbindelse med høringen af Kommuneplan 2024 udsendte vi en undersøgelse i borgerpanelet.
Valby Borgerpanel blev i spørgeskemaundersøgelsen spurgt ind til emnerne:
• Cykelvaner og valg af cykelrute
• Bosættelse i Valby og ønske om at blive/ikke blive boende
• Mangler Valby kultur- og fritidsmuligheder? Hvilke?
• Hvordan kan vi skabe mere liv i Valby Langgade?
Se resultaterne her: