Vi ønsker os nyt liv til Toftegårds Plads Nord
Pladsen er omkranset af træer og buske, men opleves alligevel som grå, kedelig og forsømt.
Den ligger som en ø omgivet af større og mindre veje, hvilket gør den mindre tilgængelig og skaber en oplevelse af isolation, der ikke fremmer lysten til at opholde sig på den.
Vi vil gerne forbedre pladsen med tre greb:
- Udvidelse
- Begrønning
- Nyt liv til kunstværket
Udvidelse med inddragelse af Toftegårds Plads-vejen
Vi foreslår, at Toftegårds Plads-vejen, der går fra Sibbernsvej til Vigerslev Allé, nedlægges.
Parkeringspladserne på vejstrækningen flyttes til den modsatte side af pladsen ud mod Toftegårds Allé. Der etableres en belægning, der udstrækker pladsen helt over til husfacaderne. På den måde bliver butikkerne lettere tilgængelige, og der kan f.eks. blive mulighed for mere udeservering.
Buskbeplantningen mellem træerne på indersiden af pladsen fjernes for at give bedre oversigt og sammenhæng til bebyggelsen.
Disse ideer er indeholdt i den vedtagne helhedsplan for Toftegårds Plads, men er ikke finansieret.
Begrønning for øget biodiversitet
Vi ønsker, at pladsen tilføres flere planter i arter, der fremmer biodiversitet. I udvalgte områder kan fliser erstattes med græs, der indbyder til ophold.
Nyt liv til kunstværket
På pladsen står et kunstværk af den anerkendte danske billedhugger Jens-Flemming Sørensen.
Det består af en vandkunst og skulpturer af bronze, granit og stål, b.la. med inskriptioner af Henrik Nordbrandts digt “Mellem krigen og verden”.
Men de færreste, der passerer pladsen, bliver i dag opmærksomme på kunstværket, da det let går i et med den grå belægning og en følelse af, at pladsen er forsømt og forældet.
Vi ønsker at integrere skulpturerne i pladsens begrønning. Da kunstværket har karakter af ruin, kan det følge ruiners dynamik. Ruiner bliver med tiden overgroet af naturen.
En kreativ kunstner kan skabe en beplantning omkring skulpturerne på en måde, der ikke skjuler men tværtimod fremhæver og forstærker værkets udtryk.
Finansiering af de store planer
Udvikling af pladsen er beskrevet i helhedsplanen for området, men det kan måske blive vanskeligt at opnå fuld finansiering fra Københavns Kommune, da der nu er givet så store bevillinger til omdannelse af pladsen foran Valby Kulturhus.
Derfor vil vi arbejde med at inddrage fonde, der er engagerede i udvikling af byrum.
En del af Valbys Bydelsplan
Projektet er en del af Valbys Bydelsplan, under overskriften ‘Grøn mobilitet, der binder Valby sammen’.
Læs mere om dette og andre projekter, der skal udvikle Valby til et endnu bedre sted at færdes, arbejde og bo: