Status på arbejdet med Valby Bydelsplan 2024

Valby Bydelsplan 2023 er dynamisk og vi laver derfor årligt en status på de af planens projekter og indsatsområder, vi har arbejdet med i det forløbne år.

Et samlet Valby i en opdelt bydel

Planen består af en række indsatsområder og konkrete projekter, der spiller direkte ind i visionen. Lokaludvalget har prioriteret et mindre antal projekter, der dækker hele udvalgets virkefelt, som har væsentlig relevans for bydelens udvikling og er realistiske at gennemføre helt eller delvist i løbet af de fire år, bydelsplanen dækker. 

Bydelsplanen er dynamisk, og herunder kan du se status på  de projekter, der er sat i gang i 2024. Der er endnu ikke fremsat ønske om at inkludere nye projekter. 

 

Grøn mobilitet, der binder Valby sammen

Vis alle

Ny trafikplan

Lokaludvalget har nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder for at få igangsat arbejdet med en lokal trafikplan for Valby i forlængelse af det fælles trafikparadigme for København, som Teknik- og Miljøforvaltningen er i gang med at udarbejde. Lokaludvalget har derfor også ønsket midler afsat til projektet på kommunens 2025-budget. Foreløbig har gruppen afholdt møde med Team Mobilitet om cykelstiforbindelser og har planlagt møde med en repræsentant fra kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune om deres erfaringer med at realisere den trafikhandlingsplan, de vedtog i 2019.

Videreførelse af Den grønne sti 

Dette projekt indgår sideløbende med arbejdet med den ny trafikplan som en opmærksomhed på at få mindre delprojekter med, når der er større projekter i gang langs ruten.

Nyt liv til Toftegårds Plads Nord 

En gruppe afdækker i løbet af 2024 muligheder og begrænsninger for at udvikle pladsen i flere faser startende med en revitalisering af det eksisterende kunstværk gennem begrønning. Da biblioteks- og pladsprojektet på sydpladsen nærmer sig, vil der næppe komme kommunale midler til projekter i overskuelig fremtid, derfor arbejder vi med en faseopdelt og formentlig fondsfinansieret løsning.  

Kunst og kultur, der binder Valby sammen

Vis alle

Kulturruten

Fagudvalget for Kunst & Kultur har været i dialog med en række aktører for at undersøge de praktiske muligheder og juridiske rammer for ruten. Det vil være vanskeligt at få godkendt en permanent fysisk løsning, derfor undersøger udvalget nu en konkret app-løsning.

Navngivning af Valbys nye Kulturens Plads (Toftegårds Plads)

Fagudvalget for Kunst & Kultur har undersøgt rammerne for navngivning og indhentet erfaring fra andre steder i København. Første fase er at arbejde for, at pladsen skal skifte navn i forbindelse med det nye byggeri. Næste skridt bliver en borgerinddragelse, der pt. kører som indsamling af forslag i Valby Borgerpanel, der siden vil komme til afstemning under Valby Kulturdage. Rammerne er stramme, så der vil formentlig blive tale om, at lokaludvalget kan foreslå navn/navne, men ikke får direkte indflydelse på det endelige navn. 

Frivillighed og foreninger, der binder Valby sammen

Vis alle

Valby-platformen

Arbejdsgruppen har brugt det forløbne år på at orientere sig i eksisterende platforme og på at tale med lokale aktører om behovet. Over sommeren 2023 gennemførte vi en afstemning i Valbys Borgerpanel om en eventuel platforms funktioner. Afstemningen gav ikke et klart svar. Lokaludvalgssekretariatet har ikke ressourcer til at drifte en platform, der skal opdateres løbende, men kan oprette en side med henvisninger til de mange andre sider, der allerede eksisterer med overblik over foreninger, arrangementer og frivillighedsmuligheder. Lokaludvalget besluttede på baggrund af arbejdsgruppens opfordring at lægge projektet ned, men blev kort før sommer kontaktet af en aktør, der måske kan tilbyde en løsning. Fagudvalget Børn, Fritidsliv og Sociale emner undersøger denne mulighed og arbejder sideløbende videre med alternative muligheder for, at frivillige og foreninger kan mødes på tværs.

Valby Idrætspark

Lokaludvalget følger dette byudviklingsområde tæt, dels gennem dialog med Økonomi-, Teknik- og Miljø og Kultur- og Fritidsforvaltningerne, der i år sender ny lokalplan for området i høring med afsæt i det besluttede scenarie Y, som Borgerrepræsentationen har bevilget foreløbig 50 % af finansieringen til. Dels gennem dialog med foreningerne i området, der med Hafnia Hallen, DGI og DIF som initiativtagere har lobbyet for en større udviklingsmodel, der vil indebære flere idrætskvadratmeter, men også flere bolig- og erhvervskvadratmeter. Modellen opererer desuden med en ekstern styringsmodel, der vil indebære frasalg af området til en selvejende institution.

Indflydelse og diversitet, der binder Valby sammen

Vis alle

Valbys Ungeråd

Arbejdsgruppen samler i år viden om forskellige inddragelsesmåder for forskellige grupper af unge og testede et konkret format med et forløb i maj-juni for 20 lokale unge i alderen 16-19 år. De har meldt sig gennem eboks og skal udarbejde deres eget høringssvar på Kulturhus- og Biblioteksplanen. Forløbet faciliteres af Generation Bæredygtig fra Børne- og Ungeforvaltningen og inkluderer vidensdeling med arbejdsgruppen og sekretariatet. Når projektet er evalueret, vil arbejdsgruppen beslutte næste skridt, idet vi også afventer afklaring på, om der fremover vil være to dedikerede pladser til unge i lokaludvalgene, som der er stillet forslag om i Borgerrepræsentationen.  De unges høringssvar er vedlagt som bilag. 

Puljekriterier

Valby Lokaludvalg har i løbet af det seneste år præciseret sine puljekriterier, der fortsat har som overordnet mål, ”at projektet kommer Valbyborgerne til gode og sætter Valby på landkortet”

Fra 1. januar 2024 er der seks frister til Lokalpuljen fordelt over året, mens vi som noget nyt har indført en Lillepulje, hvor der kan søges om projektstøtte op til 10.000 kr. og som behandles administrativt indenfor max 2 uger. Ændringerne evalueres i efteråret og vi vil fortsat vurdere løbende, om der skal ændres i procedurer, så ansøgningsprocessen er så overskuelig som muligt og puljemidlerne kommer en bred aktørgruppe til gode. Pt. er puljen lukket, da alle midler for 2024 er uddelt.